Translate

marți, 26 februarie 2013

Cum fac programul (agenda) unui training?


Desi pare usor de zis nu este atat de simplu sa faci programul unui curs. Exista multe variabile contextuale de luat in calcul iar acestea trebuie corelate perfect cu teoria si practica educatiei adultilor pentru a ne asigura nu numai ca am atins obiectivele de invatare dar si ca parcursul a fost unul agreabil.  

Inainte de a ne apuca efectiv sa scriem programul zilnic de curs trebuie sa cunoastem cateva variabile importante:

1. care este durata contractata sau autorizata a cursului si succesiunea temelor
2. daca exista sau nu o programa impusa pe care trebuie sa o respectam intocmai
3. unde este locatia stabilita a cursului si de unde vin participantii (locuiesc in acelasi hotel, acelasi oras sau vin din alte localitati)
4. daca exista solicitare/condiționare din partea celui care a contractat cursul cu privire la zilele de curs si orarul zilnic. De exemplu, administrația publica solicita ca un training sa fie organizat in zilele lucratoare de luni pana vineri exact in timpul orelor de program de la 8.30-16.30.
5. daca exista restrictii cu privire la disponibilitatea locatiei in zilele si orele prevazute sau daca exista evenimente in aceeasi locatie care va pot perturba activitatea. Exemplu, sala pentru formare este disponibila dar langa ea hotelul a inchiriat unui alt eveniment (vernisaj, expozitie, nunta, botez).  

Sfaturi utile în construirea programului de formare
- Pentru eficientizarea experientei de invatare nu alocati mai mult de 3 zile succesiv activitatilor de formare. Daca durata cursului este mai mare, de exemplu 5 zile, alocati 3 zile pentru prima saptamana si 2 zile in saptamana urmatoare. In general participantii obosesc dupa 3 zile, le scade concentrarea si interesul si mai sunt si stresati cu problemele nerezolvate la locul de munca. Daca totusi vreti sa faceti formare 5 zile bloc si tineti la prezenta este bine sa ii rupeti de problemele cotidiene si sa alegeti o locatie la munte, departe de birouri, eventual cu semnal slab pe mobil.
- Alocati maximum 6 ore de formare efectiva pe zi. Cel mai popular program este cel cu 4 sesiuni a cate o ora si jumatate cu 2 pauze de cafea a cate 15 sau 30 de minute si pauza de pranz de o ora. O alta practica este de a aloca 2 ore pentru prima sesiune de dimineata si a o scurta pe ultima la o ora.
- Notiunile introductive, teoria si informatiile abundente programati-le cu preponderenta pentru sesiunile de dimineata. Dupa masa de pranz participantului ii este greu sa se concetreze la fel de bine pe teorie. Pentru dupa amiaza folositi cu incredere exercitii active, exemple practice, studii caz.
-  Puteti incepe la 8.30 in cazul in care participantii ajung rapid la locatia unde are loc formarea. Insa daca vin din alte localitati, fac naveta si e dificil sa ajunga, incepeti la 9.30.
- Evitati pe cat posibil un program de formare „la jumatate de norma”, adica 3-4 ore pe zi. Daca vi se impune totusi acest sistem atunci cereti sa faceti sesiunile dimineata. Asa veti avea oportunitatea de a lucra (ceva) cu participantii. Nu veti dori sa aveti in sala oameni care vin deja „montati” de la birou si mintea lor este in alta parte. Evitati cu desavarsire programele „la seral”. Dupa o zi de munca solicitanta participantul va dori doar sa se relaxeze ceea ce dauneza grav invatarii.
- Impartiti tematica trainingului pe zile/module/secvente respectand programa aprobata in cazul unui curs autorizat ANC sau programa furnizorului. Daca aceste programe nu exista utilizati ordinea logica, fireasca, cronologica. Sincronizati agenda de curs cu agenda trainerului.
- Nu scurtați sau lungiti programul unui curs fara aprobarea scrisa a celui care a comandat/platit cursul si /sau a autoritatii in domeniu. Chiar daca participantii va solicita acest lucru nu riscati inutil. Va puteti face o reputatie proasta sau in cel mai rau caz puteti ramane fara autorizatie pe acel curs.
- Pauzele sunt importante in educatia adultilor. In cele mai multe cazuri procesul de invatare se transfera pe hol la pauza de cafea. Nu „mușcați” (prea mult) din pauze. Participantii in general apreciaza formatorii care le respacta dreptul la repaos.
- Redactati agenda cursului, simplu si clar introducand (macar) zilele de curs, tematica generala si reperele orare. Includeti agenda in mapa participantilor. Daca nu exista aceasta mapa dati agenda printata pe hartie inca din prima sesiune a cursului. Este de dorit ca trainerul sa le explice programul inca de la inceput. Participantii vor sa stie ce, cand si cum li se intampla.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu