Translate

marți, 26 februarie 2013

Pareri pro si contra...cafelei

Acesta este un articol educational si instiga doar la ....moderatie.
 
Imaginati-va ca sunteti spectator la un meci de tenis de camp. Serveste jucatorul din stanga...periculos, intorci repede capul, jucatorul din dreapta intoarce serviciul cu un efort considerabil, pe centru, cel din stanga ataca la fileu, suspans, cel din dreapta cu un ultim efort trimite un cross si reuseste sa ia punctul. Si noi, spectatorii, aplaudam. Apoi cel din stanga castiga punctul si iar aplaudam. Si intoarcem capul dreapta-stanga si aplaudam...efortul. Tinem cu Djokovic dar apreciem efortul lui Nadal.
 
Exact asa ni se intampla cu stirile despre studii stiintifice sau diverse cercetari pe care le primim in fiecare zi via RSS Feed sau alte canale. Drept sa va spun cel mai distractiv subiect, de departe mi se pare, este cercetarea efectului cafelei asupra omului, muritorului de rand. In fiecare saptamana, un alt studiu (al unor cercetatori britanici, sic) ne spune despre efectele nocive ale cafelei. Ataca creierul, sistemul circulator, inima, stomacul, iar daca mai esti si fumator...in mod evident mai ai ai doar cativa ani de trait. Eh, nu e asa simplu. In urmatoarea saptamana apare un nou studiu, tot britanic, de la alta universitate, care insista pe aspectele binefacatoare ale cafelei. Contine anti-oxidanti, stimuleaza activitatea cerebrala, te bine-dispune, ajuta digestia, combate starea de somnolenta si contribuie la un tonus excelent. Si noi, spectatorii, aplaudam. Si intoarcem capul dreapta-stanga si aplaudam...efortul. Tinem cu cafeaua dar apreciem efortul celorlalti de a ne dezvalui efectele negative.
 
Mai jos, subiectul cu incalzirea globala. Un nou studiu. Carbon footprint, poluare, topirea ghetarilor, disparitia speciilor.  Apoi vin ceilalti, la fel de cercetatori, la fel de prestigiosi care spun ca e ciclul natural al pamantului, ca actiunile omului sunt insignifiante pentru un pamant atat de mare, date, argumente solide, exemple. Si noi, spectatorii, aplaudam. Si intoarcem capul dreapta-stanga si aplaudam...efortul. Tinem cu natura de aceea apreciem efortul ambelor tabere...unii zic sa protejam dar sa renuntam la confort (ceea ce nu ne place), iar ceilalti spun ca orice ce am face pamantul nu se sperie de noi si e natural ce se intampla.
 
Apoi SUA contra UE...capul dreapta-stanga si aplaudam
Israel contra Siria...capul dreapta-stanga si aplaudam
Ponta contra Basescu ...capul dreapta-stanga si aplaudam
PDL contra PDL...capul dreapta-stanga si aplaudam
PNL contra PSD...capul dreapta-stanga si aplaudam
Mircea Badea contra Turcescu ... capul dreapta-stanga si aplaudam
Antena 3 contra B1 ... capul dreapta-stanga si aplaudam
Ciuvica contra ``oricui da bine sa fie luat la ochi``
Digi contra Dolce
Stefan Banica contra Andreea Marin
Albu contra Albu
Kramer contra Kramer
Trustul Media Pro care ne implica emotional in orice stire inserand in titlu BOMBA, CATASTROFA, DEZASTRU, PANICA, MINUNE chiar daca subiectul nu are a face cu titlul.
.
.
.
Si noi, spectatorii, aplaudam. Tinem cu unii dar apreciem (intr-un fel) efortul celorlalti.
Iar la pauza, sorbim meditativ o cafea cu gandul la  acele cercetari privind efectul cafelei asupra omului.    
 
Sfatul meu pentru o sanatate de fier? Sa citim orice stire critic si sa bem cafeaua cu moderatie.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu