Translate

duminică, 17 februarie 2013

Cum imi autorizez un program de formare la ANC?


Cum imi autorizez un program de formare la ANC?

M-am hotarat sa impartasesc din experienta mea celor mai noi in domeniul formarii. Prea multa lume tine „pucul la mantinela” din dorinta de a nu avea competitie (prea mare), iar domeniul formarii adultilor nu face rabat de la secretomanie. Mentalitatea este „Lasa-i sa-si prinda urechile, poate vor renunta”.
Seria „Cum fac?” va fi o colectie practica de articole pe intelesul tuturor. Dezbracam legislatia de termenii pretentiosi si incercam sa explicam practic pasii unui demers coerent. Este un sentiment extrem de placut ca inaintea unui contact cu institutiile statului sa ai o harta mentala a ceea ce ai de facut, sa cunosti pasii in mare. Desigur, cand te intalnesti cu functionar public, indiferent de cat de bine pregatit esti, niciodata nu e suficient de bun dosarul, mereu mai ai ceva de facut. Tot ce trebuie sa faci este sa te inarmezi cu rabdare iar atitudinea trebuie sa fie una zambitoare, cooperanta (cateodata umila).

Bun, deci cum imi autorizez un program de formare la ANC?

Faza de pregatire a dosarului.
Pasi:

1. Ma asigur ca sunt persoana juridica, cu datoriile platite la stat.
2. Ma asigur ca in obiectul de activitate (firmele) sau statut (fundatiile) am trecut ca pot sa desfasor activitati de invatamant. Ex. CAEN 8559 - Alte forme de invatamant n.c.a. Daca nu am, se poate adauga in cazul firmelor un obiect de activitate la ONRC sau modifica statutul fundatiilor.
3. Ma asigur ca am resursele necesare (ca la orice activitate). Resursele se pot imparti in 3 categorii:
- umane (autori cursuri, coordonator activitati de formare, traineri, personal, suport, etc.)
- materiale (bani de investit, echipamente si consumabile pentru formare, spatiul formarii-propriu sau inchiriat)
- timp (am alocat suficient timp pentru documentare, producerea dosarului, procesul de autorizare)
4. Consult partenerii, prietenii, piata pentru a-mi face o idee despre ce cursuri as vrea sa autorizez, daca exista cerere, cine ar putea fi potential client etc.
5. Dupa ce am stabilit cursul, consult site-ul ANC la sectiunea standarde ocupationale. Cursul indiferent cum l-ati vazut/gandit initial el trebuie sa se incadreze in S.O.
6. Sfatul ar fi acela de a incerca sa autorizati un curs pe care exista deja elaborate standardele. Altfel, e o alta poveste pe care o vom aborda-o in alt ghid.
7. Dupa ce am identificat standardul il pun deoparte ca voi avea nevoie de el cand ma apuc sa scriu documentatia.
8. Descarc de pe site-ul ANC metodologia de autorizare si o citesc pentru a intelege:
- care sunt formularele si anexele dosarului si cum le completez
- unde incadrez cursul
- ce trebuie sa fac ca furnizor autorizat de formare
Probabil veti opta pentru un curs de initiere, perfectionare sau specializare. Cursurile de calificare/re-calificare sunt reglementate pentru a se intinde pe o mai mare durata in timp si aveti nevoie de mai multe resurse si expertiza pentru a indeplini criteriile.

9. Exista anexele administrative pe care le poate completa oricine si anexele in care veti descrie programa de formare, metodele de evaluare, plan de sesiune. Daca la acestea nu va pricepeti apelati cu incredere la un consultant. Anexele care descriu procesul instructiv trebuie sa se coreleze cu standardele ocupationale, cu unitatile de invatare si obiective/competente. Pentru a redacta aceste anexe trebuie sa aveti experienta anterioara in planificarea demersului didactic.
 
10. Exista un opis care va spune in afara de anexele furnizate ce alte documente mai trebuie sa puneti la dosar. Dintre acestea si foarte importante:
- copia de pe certificatul ONRC, certificat constatator in care se regaseste obiectul de activitate cu specific educational
- certificate de la DITL si ANAF ca nu aveti datorii la stat
- copie dupa chitanta de plata a taxei de autorizare a cursului (puteti plati inaintea depunerii dosarului cu cateva zile)
- dovada de spatiu pentru formare (proprie sau inchiriata). Dovezi ca se respecta normele PSI, etc.
- Lista formatorilor cursului, cu CV-urile, diplomele si certificatele din care reiese ca au pregatire didactica, sunt formatori autorizati, sunt specialisti in domeniul cursului. Pentru un curs de specializare aveti nevoie de minimum 2 formatori. Partea buna este ca nu trebuie sa fie angajati ai firmei. Pot sa fie colaboratori externi. Formatorii vor semna declaratii de disponibilitate si acord ca vor livra cursul in discutie. Declaratiile se vor anexa la dosar.
- Ultimul bilant sau balanta contabila
- O lista cu alte cursuri pe care firma/fundatia le-a desfasurat anterior. Nu este necesar sa aveti experienta in domeniul formarii dar ajuta in procesul de autorizare.
 
11. Nu este rau sa cititi OG 129/2000 republicata. Ea guverneaza sistemul de formare a adultilor si relatia dintre ANC si furnizor.
 
12. Dupa ce aveti toate documentele, puneti-le intr-un dosar cu sina in ordinea specificata in OPIS. Oricum, la ANC (fostul CNFPA) cand mergeti unele formulare isi vor schimba ordinea. Anexa 5 vine in fata :-)
 
Faza de depunere:
 
13. Identificati unde este secretariatul comisiei de autorizare din judetul dvs. Gasiti pe site-ul ANC.
Pentru Bucuresti este pe Ion Campineanu langa NOVOTEL.
 
14. Impreuna cu dosarul si o stampila asezati-va cu rabdare la rand, sunt doar doua doamne in secretariatul tehnic. Una dintre ele va va lua dosarul la purecat si va va spune ce e bine si ce trebuie refacut (daca e cazul).
 
15. Daca totul e in regula, dosarul va fi inregistrat si veti primi autorizarea intr-un interval de la 2 saptamani la 2 luni, in functie de numarul de dosare depuse, cursul pentru care se solicita autorizarea, periodicitatea intrunirii comisiei de autorizare.
 
16. Autorizatia va fi emisa pe o perioada de 3-4 ani in functie de curs. In anumite conditii autorizatia se poate retrage. Va puteti astepta la monitorizari in toata perioada de valabilitate a autorizatiei.
 
17. Din momentul in care primiti autorizatia (o ridicati de la acelasi birou unde ati depus dosarul) puteti organiza cursuri autorizate.
 
NOTA: Nu uitati sa verificati mereu legislatia si normele metodologice...se schimba destul de des!
 
 
Mult succes!!!
 
     Link-uri utile:
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu