Toți specialiștii in domeniu sunt de
acord ca spațiul fizic în care se desfășoară un program de formare este foarte
important în procesul învățării. Majoritatea trainerilor stiu asta insă in
multe cazuri accepta sa livreze formarea în orice spatiu pus la dispozitie de
organizatori pe principiul ca daca altul nu este e bun si asta. Din punctul meu
de vedere a accepta un spatiu neadecvat inseamna sa faci rabat de la
principiile meseriei. Desigur ca pot exista si situatii in care trebuie sa faci
acest compromis, de exmplu ai de facut un curs la tara unde singurele spatii
disponibile sunt fie scoala fie caminul cultural. In aceasta situatie tine doar
de noi sa il facem mai prietenos cu resursele pe care le avem la dispozitie.
Pornind de la cazul ideal haideti sa
vedem care sunt principalele criterii dupa care alegem o locatie/spatiu pentru
formare.
-
Accesibilitate si siguranta: locația trebuie să fie cat mai accesibila, cat mai
apropiata de mijloacele de transport in comun, in zone de maxima siguranta,
bine semnalizate, luminate. Evitati locatiile care necesita mai mult de 5-10
minute de mers pe jos de la cea mai apropiata statie de transport in comun,
prin zone rau famate, cu haite de caini comunitari, santiere in constructii
etc. Daca totusi locatia e mai departata asigurati transportul cu microbuz
dintr-un loc central pana la locatie. In cazul in care nu se ofera catering, in
jurul locatiei trebuie sa se gaseasca facilitati de unde participantii isi pot
cumpara mancare. O locatie accesibila contribuie la moralul si confortul
participantilor.
Atentie!
Alegerea unei locații la mare în plin sezon estival este o greseala din
punct de vedere al atingerii obiectivelor de invatare (mai ales indoor). Mintea
participantilor va fi la orice altceva doar la curs nu.
- Starea fizica a cladirii, salii, coridoarelor de acces, grupului
sanitar, spatiului de pauza. Cladirea si spatiile interioare trebuie sa arate
bine, sa fie renovate si curate.
- Disponibilitate
spatiu pentru activități de învățare - Aveti nevoie de un spațiu disponibil, de regula, intre orele 8-18 și de preferat într-o cladire unde nu
este mare forfota, nu se alearga sau se tipa pe coridoare, nu sunt activitati
care produc zgomot, praf, mirosuri si disconfort. Spatiile pentru pauza
(coffee-break) trebuie sa fie izolate, sa nu treaca pe acolo oricine are treaba
prin cladire.
- Marimea
și dotarea sălii de formare. Vom avea grija ca sala:
·
Sa fie suficient de mare, corelata cu numarul de
participanti si tipul activitatilor
·
Să fie luminata natural
·
Să aibă ferestre care se pot deschide pentru aerisirea
salii sau sa aiba un sistem de climatizare eficient (nu din acela care
re-circula aerul din interior). Atentie! Lipsa oxigenului provoaca somnolenta,
prea multa caldura la fel.
·
Temperatura interioara sa fie reglabila intre 22-25 grade
·
Ferestrele sa aiba jaluzele
·
Peretii sa fie vopsiti intr-o singura culoare,
odihnitoare pentru ochi. Evitati spatiile cu culori stridente sau dungi colorate
verticale/orizontale, acestea induc nervozitate
·
Mobilierul sa fie modular, usor de miscat, in stare buna.
Mesele ar fi bine sa fie de maximum 6 persoane. Scaune tapitate tip birou,
confortabile. In functie de curs se poate opta doar pentru scaune dotate cu
masute rabatabile.
·
Videoproiector ancorat in tavan sau disponibilitatea unei
masute mai inalte pusa intr-o pozitie unde nu deranjeaza accesul sau
vizibilitatea participantilor.
·
Sa existe mocheta pe jos pentru a diminia zgomotul produs
de scaune atunci cand cursantii se misca in timpul cursului.
Cum aranjam sala?
Raspuns simplu: Oricum ne place
Raspuns mai elaborat: Oricum ne place cu respectarea unor
reguli de baza.
Reguli:
1. Dispunerea
mobilierului nu incurca accesul participantilor
2. Dispunerea mobilierului este parte a metodologiei de
formare si se face in functie de ce anume vrem sa lucram cu participantii
3. Toți participanții trebuie sa aiba o vizibilitate buna
la ecranul videoproiectorului, flipchart, trainer.
4. Toti participantii trebuie sa se simta confortabil, sa
aiba suficient spatiu de lucru, sa nu stea inghesuiti.
Cele mai populare modalitati de a aranja sala sunt:
- U-shape
- Bistro
- Bradut (herringbone, cabaret)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu