Translate

miercuri, 20 februarie 2013

Teambuilding-ul extrem este training? Ce fel?

”Teambuilding nu inseamna bodybuilding”

In vremea in care marile companii aveau bugete grase la formare era o moda ca cel putin o data pe an sa faci un teambuilding. Nimic rau pana aici. Dar de ce sa ne multumim cu un teambuilding obisnuit cand putem face unul extrem? Erau si inca sunt cateva companii care si-au adaptat rapid oferta pentru acest tip de teambuilding. De la un tarif de 2-300 euro/persoana pentru un curs normal stiu cazuri de companii care au platit 2000 de euro/participant pentru o astfel de ”distractie” all inclusive. De ce costă asa de mult? Pai costa infrastructura (material didactic sic!) si instructorii.


Ce fac oamenii la teambuilding extrem? Organizatorii programelor susțin ca se sudează echipa, se rezolvă conflictele, dezvoltă empatia, colaborarea, creativitatea, se testeaza limitele echipei s.a.m.d.
Ce se întamplă de fapt? In general participanții au ocazia de a incerca diverse sporturi care necesita doze insemnate de adrenalina si pe care NU LE FAC IN MOD OBISNUIT in viata de zi cu zi/la birou. Dintre acestea mentionez:
- tiroliana (nelipsita)
- paintball (la moda)
- rafting/kaiak, jet-ski, parasailing (la moda)
- condus pe teren accidentat-offroad (la moda)
- parapanta/saltul cu parasuta (mai rar)
- bungee-jumping (mai rar)

Din discutiile avute cu participanții la astfel de programe conluziile au fost urmatoarele:

Pro:
- au facut ceva ce i-a scos din monotonie
- au beneficiat din partea companiei de experiente pe care ei in mod normal nu ar fi dat banii
- si-au testat limitele (fizice si psihice)

Contra:
- impactul asupra echipei este redus. In general participanții au încredere în instructor, nu isi pun integritatea fizică în mâinile unui coleg oarecare.
- comunicare se intensifică doar în situații limită
- exista membrii ai echipei care sunt abandonați (supraponderali, probleme de sănătate, frică/fobii)
- sceniariul nu este adecvat vieții reale

Astfel, majoritatea covârșitoare a respondenților au recunoscut ca un astfel de program este doar o experientă PERSONALĂ de neuitat dar ca imediat ajunși în birouri/la locul de muncă echipele își reiau vechile obiceiuri și nu există un impact pozitiv notabil prin care să se spună ca Teambuildingul extrem a contribuit semnificativ la eficiența și atmosfera lucrului în echipă.

Concluzionând, atâta timp cât participanții își amintesc mai degraba senzația practicării unui sport extrem și nu interacțiunea cu membrii echipei, astfel de programe își dovedesc ineficiența la costuri foarte mari. Desigur conteaza si organizatorul și modul în care face scenariile pentru tembuilding astfel încât acestea sa nu pară un simplu sport extrem. Însă prea puțini depun efortul acesta ca pe langă instructorii ”pe aparate” sa aiba si un integrator sau mai bine zis un ”creator de joc”.

Trebuie să ne amintim că in echipele noastre de zi cu zi sunt oameni care nu au o sanatate perfecta, nu merg la sala, nu sunt curajosi, au fobii, prejudecați. Ce facem cu ei? Ii abandonam?
Din acel moment nu mai suntem o echipa, iar compania poate investi mai eficient platind partial sau integral concediile angajatilor la Port Aventura (de exemplu) unde pot avea parte de adrenalina.

Intrebare: Dacă ați avea un buget consistent la HR/formare ati solicita un teambuiding extrem. De ce?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu