Translate

miercuri, 20 februarie 2013

Unde castig cel mai bine in functie de nivelul de educatie?

Recent a aparut studiul Education at a Glance 2012 al OECD. Dincolo de obisnuitele analize legate de absolvirea diverselor forme de invatamant, costurile educatiei, finalitatile invațării sau caracteristici ale sistemelor de educatie din tarile OECD, foarte interesanti mi s-au parut indicatorii legati de nivelul de educatie in raport cu salarizarea in diverse tari si skills-urile solicitate de piata muncii. Analiza cuprinde si reactia fortei de munca, a piețelor și economiilor in general in perioada de criza economica.  

Mai jos avem nivelul castigurile nete in functie de educatie (PPP- Power Purchase Parity)
Tertiary education- invatamant superior
Upper secondary education - liceu/studii medii

Graficul de mai sus poate fi completat cu alt grafic interesant legat de nivelul de taxare al salariilor in functie de tari. Tabelul arata cat primeste angajatul salariul net  din total cheltuieli salariale (varsta intre 45-54 ani).























Se observa foarte limpede ca angajatii cu studii superioare platesc taxe si contributii mai mari in  toate tarile cu diferente semnificative (peste 10%) in Irlanda, Portugalia sau Ungaria. In Noua Zeelanda se platesc cele mai mici taxe si contributii la stat pentru persoanele cu studii superioare la polul opus fiind Ungaria unde contributiile si taxele se apropie de 60% din totalul cheltuielilor salariale. Desi Romania nu face parte din grupul tarilor OECD si nu a fost parte a studiului stim din datele Ministerului de Finanțe ca nivelul sistemul de taxare a salariilor este apropiat de cel al Ungariei.


Din cele doua tabele tragem concluzia ca Europa nu este tocmai raiul pe pamant pentru angajatii cu studii superioare și, deși se caștigă mai bine in unele tări sistemul de taxare este destul de impovarator. Cand spun asta nu pot sa nu ma gandesc la un articol citit anul trecut pe Contributors.ro scris de Cristian Muresan care spunea ca in Europa legile sunt facute de batrani pentru batrani.  

In conluzie daca aveti studii superioare, sunteti highly-skilled si vreti sa castigati bani din salariu va invit sa incercati piata muncii din Australia, Noua Zeelanda sau Statele Unite. Cel putin asa zic cifrele. Ah, puteti sa incercati si mai aproape, in Luxembourg dar nu cred veti obtine nimic din cauza sistemului semi-inchis al pietei de munca.

Va recomand cu multa caldura sa cititi tot studiul Education at a glance aici 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu