Translate

vineri, 15 martie 2013

De maine, o veste buna pentru IMM-uri

Mii de IMM-uri au dat faliment iar alte mii si-au concediat o parte din personal si si-au restrans activitatea  din cauza facturilor neplatite din contractele cu institutiile statului. Nu mai mentionez aici creditele restante si alte probleme cu bancile. Acest lucru s-a intamplat in toata Europa. Ca raspuns la toate acestea si dorind sa incurajeze sectorul IMM, Comisia Europeana a obligat  statele membre prin Small Business Act (SBA) sa isi schimbe legislatia in materie de plati, termenul schimbarii legislatiei fiind 16 martie.
 
Iata care sunt noile prevederi:
-Autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile calendaristice sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile calendaristice.
-Libertatea contractuala in tranzactiile comerciale ale intreprinderilor: intreprinderile trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care se stabilesc intentionat alte conditii si in cazul in care termenul nu este in mod vadit injust pentru creditor.
-Intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si pot obtine automat o suma minima fixa de 40 EUR cu titlu de compensatie pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensatii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
-Rata statutara a dobanzii pentru platile intarziate creste la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Autoritatile publice nu au voie sa stabileasca o rata a dobanzii pentru plati intarziate sub acest prag.
-Intreprinderile pot contesta mai usor in instantele nationale clauzele si practicile vadit injuste.
-Mai multa transparenta si o campanie de informare mai intensa: statele membre trebuie sa publice ratele dobanzii pentru platile intarziate astfel incat toate partile implicate sa fie informate.
-Statele membre sunt incurajate sa instituie coduri de practica privind platile la termen.
-Statele membre pot continua sa mentina sau sa puna in aplicare legi si reglementari care sunt mai favorabile creditorului decat dispozitiile directivei.  
 
Ramane de vazut cand aceste prevederi vor fi activate efectiv in legislatia si mai ales in practica nationala. Dupa cum observam in ultima vreme, presarea autoritatilor locale in problematica reducerii arieratelor nu a fost fara temei. Sa speram ca IMM-urile isi vor recapata increderea de a lucra cu institutiile statului, iar acestea vor si plati in timp util pentru produsele sau serviciile contractate.  
 
 
Sursa: Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu