Translate

vineri, 8 martie 2013

Femeile din Europa continuă să câștige 16,4% mai puțin decât bărbații

E 8 martie si nu putem sa nu ne gandim la cele de langa noi (sotii, mame, fiice, etc) care ne fac viata mai frumoasa si pana la urma ii dau un sens. Cu aceasta ocazie este bine sa ne reamintim ca totusi exista diferente intre femei si barbati, în sens negativ, produse de sistemul socio-economic in care traim. Una din aceste diferente se refera la inegalitatea de plata a muncii. Femeile, ocupand aceleasi pozitii ca si barbatii obțin salarii mai mici si/sau femeile lucreaza in sectoare in care se castigă mai putin. Cel putin asta spun studiile comparative.  Cele mai recente cifre arata o medie de 16,4% diferența de remunerare între femei și bărbați, în întreaga Uniune Europeană. Ele confirmă o tendință de ușoară scădere în ultimii ani, când cifra a fost de aproximativ 17% sau mai mare. Rata variază de la aproximativ 2% în Polonia, la mai mult de 27% în Estonia. În ciuda tendinței generale ușor pozitive, există state membre în care diferența de remunerare între femei și bărbați se accentuează, cum ar fi Bulgaria, Franța, Letonia, Ungaria, Portugalia și România. Uniunea Europeană a demarat o serie de activități de sensibilizare care sunt esențiale pentru a informa angajatorii, angajații și părțile interesate că încă există o diferenta de remunerare între femei și bărbați și modurile in care aceasta poate fi redusă. Mai mult, pe 21 martie a.c., 150 de reprezentanți ai marilor companii europene se vor întâlni la Bruxelles pentru un schimb de idei cu privire la strategiile lor de a accesa mai bine potențialul forței de muncă a femeilor, creșterea egalității de gen și contribuind astfel la o reducere a diferenței de remunerare între femei și bărbați.
Desigur că motivele din spatele cifrelor sunt diverse, unele mai vechi și altele mai noi, însă se pare ca perioada de recesiune adanceste aceste diferențe. Criza a lovit puternic sectoarele unde forța de muncă este predominant feminină. Printre cauzele diferențelor gasim:
-discriminarea directa
- subevaluarea muncii femeilor
- segregarea pietei muncii
- traditii si stereotipuri
- balanța dintre viața profesională și cea personală
 
 Inventarul complet al acestor cauze la nivelul UE il gasiti aici
 
Pe de alta parte, infruntand aceeasi problema in piata muncii din Statele Unite, Departamentul pentru muncă american a demarat un studiu pentru a afla motivele pentru care barbatii castiga mai mult decat femeile. Rezultatele au fost ca barbatii petrec la munca (acelasi post) mai mult decat femeile, 8.14 ore față de 7.75 ore, aleg munci grele, cu ture de noapte și condiții periculoase în vreme ce femeile optează pentru joburi cu ore regulate, condiții mai confortabile, unde călătoresc puțin sau deloc, și unde pot obține o mai mare împlinire personală. Pe scurt, barbatii urmăresc să câștige cat mai mult indiferent de condiții, în schimb femeile cedează din plată în schimbul confortului și condițiilor bune la locul de muncă. Astfel, Departamentul pentru muncă și o bună parte a presei consideră ”ziua remunerației egale” doar un mit, negand ca economia americana ar fi sexista asa cum sustin organizatiile feministe. Un articol pe acesta tema poate fi citit in Forbes aici
 
Concluzia mea? Nu putem compara mere cu pere și la final sa ne dea struguri.
Daca intr-adevar intr-o anumita industrie, pe acelasi post cu acelasi job description barbatii castiga mai mult decat femeile ESTE DISCRIMINARE si societatea trebuie sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a indrepta aceasta inegalitate.
Dar daca problema este doar un „issue” scornit de organizatiile  feministe pentru a avea obiectul muncii sunt ferm convins ca femeile cu caracter vor lua atitudine.
 
Daca vorbim de sectoare diferite de activitate, pană la urma asa a vrut natura, ca barbatii si femeile sa fie diferiți și complementari. Industrii-hard si industrii-soft. Gasim mai multi barbati in cele hard si mai multe femei in cele soft. Vreau sa atrag atentia că în general munca intelectuală e cu mult mai bine platita decat munca fizica ceea ce da acces egal femeilor si barbatilor la venituri consistente. Un ultim lucru pe care l-as adauga este ca cel putin in Uniunea Europena  ambele sexe/genuri au LIBERTATEA de a alege ce traseu educațional să aleagă și în ce industrie să muncească. Faptul ca OPTEZI ulterior pentru concediu de crestere a copilului (maternitate/paternitate) sau sa lucrezi part-time in loc de full time este o optiune pur personală. Nu cred ca trebuie cineva sa supra-reglementeze viata privata sau alegerile pentru a da matematic/statistic cifre egale in dreptul femeilor și barbatilor. Orice forțare a notei în această zonă nu face decât să îngradească libertățile cetățenești. 
 
Eu personal ma bucur cand femeile din jurul meu castigă mai bine. Inseamna ca sunt competente, puternice, inteligente și cineva apreciaza corect valoarea muncii lor.  
 
Ca sa incheiem intr-o nota pozitivă, dacă se inventariază și munca depusă acasă, ORICE bărbat știe că femeile muncesc mult mai mult, constant, și de multe ori nu sunt apreciate. Insă decontul acestor eforturi se fac în familie și implică motivații intrinseci. Cu siguranță nu este de competența Ministerului Muncii...
 
 
La multi ani de 8 Martie!
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu