Translate

joi, 7 martie 2013

Mai stiti cate ore și ce materii invată elevii in scoala?

Iata ca avem un recent studiu de la Comisia Europeană-Eurydice, care sintetizeaza ce materii si cate ore se fac in fiecare tara membra pe nivelul anilor de școlarizare. Pe lângă că oferă date concrete pentru fiecare tara in parte avem si date comparative pe fiecare materie. La nivelul publicului generalist documentul este foarte bun pentru ca spulberă câteva mituri urbane legate de ce și cât s-ar face în România comparativ cu „alte țări europene civilizate”.
 
Ca număr total de ore pe an, la clasa a 5-a de exemplu, avem asa:
 
Luxemburg -1008 ore/an
Portugalia-972 ore/an
Irlanda-915 ore/an
Spania-875 ore/an
Franta- 864 ore/an
Germania- 846 ore/an
Austria - 840 ore/an
ROMANIA - 771 ore/an
Ungaria-692 ore/an
Finlanda-676 ore/an
 
Deci iată ca nici pe departe elevii nostri nu stau în școală mai mult decât alții, dar nici nu este un indicator care să reflecte calitatea. Finlanda, care este la acestă oră cel mai performant sistem educațional are ore clare mai puține pentru clasa a 5-a decât alte tări. Probabil că în frigul polar e bine ca cei mici să stea mai degraba acasa decat in școala :-)
 
Când vorbim de materii, evident că la noi domină Matematica și cele din aria Limba și Comunicare însă ca număr de ore la aceste materii cu siguranță nu suntem pe primul loc.
 
Spre exemplu, ore de matematica la clasa a 5-a avem asa:
 
ROMÂNIA - 119 ore/an
Austria-120 ore/an
Portugalia-162 ore/an
Ungaria-111 ore/an    
Luxemburg-180 ore/an
Cipru-116 ore/an
Franța -180 ore/an
Germania -141 ore/an
Grecia-105 ore/an
 
În alte țări precum Belgia, Olanda, Italia, Marea Britanie, numărul de ore la matematică pentru clasa a 5-a este flexibil.
 
La limbă și comunicare suntem în jumatate inferioară a clasamentului la clasa a 5-a. În Romania se fac 148 ore/ an, în Franța 288 ore/an iar în Ungaria 111 ore/an. La fel și aici avem țări cu sistem de ore flexibil.   
 
Pentru a citi tot studiul va rog accesati acest link

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu